@ beautybym

Bit veganstva su prihvatljivost i neštetnost u odnosu na životinje i njihov okoliš.

Veganski kozmetički proizvodi za kosu proizvedeni su bez sastojaka i derivata životinjskog podrijetla, što ne znači da ta kozmetika nije učinkovita. Proizvodi ipak daju prekrasan, čist i svjež osjećaj kao i uobičajeni kozmetički proizvodi. Organske formule nježno čiste, smiruju i njeguju kosu i vlasište. 

 

Zašto upotrebljavati veganske proizvode?

Mnoge smeta činjenica da za njegu svoje ljepote upotrebljavaju proizvode koji sadržavaju sastojke životinjskog podrijetla. Mnogi žele izbjeći nepotrebnu patnju životinja koju posljedično potiče i kozmetička industrija jer i tu vrijedi pravilo ponude i potražnje. Međutim, istina je da većina uopće nije upoznata sa sastojcima u kozmetičkim proizvodima, kako se dobivaju i kakvo je njihovo podrijetlo. 

 

Vegansko i prirodno

Mnogi misle da je prirodna kozmetika automatski i veganska, ali to nije tako. Puno ekoloških proizvođača kozmetike, naime, upotrebljava ekstrakte mlijeka, meda, ovčje vune, ekstrakta iz kopita i rogova, životinjske masti, pčelinji vosak i još mnogo toga, što je za vegane sporno.

 

U izboru 100% veganskih proizvoda Maria Nila postoji široka paleta proizvoda, od šampona, regeneratora, maski do lakova, krema, voskova, pasta i sapuna. Svaki proizvod ima svoja svojstva, sastav i namjenu, ali je svima zajednička odsutnost sulfata i parabena. Te kemikalije zamjenjuju prirodne sastojke kao što su ceramidi i biljni kolagen, bjelančevine od žitarica i mahunarki te ekstrakti iz različitih sastojaka, voća i sjemenki.

 

Sastojci životinjskog podrijetla

Mnogi sastojci u kozmetičkim proizvodima životinjskog su podrijetla. Spomenut ćemo samo neke, one koji se često upotrebljavaju u kozmetici za kosu i navest ćemo njihove alternative koje se upotrebljavaju u veganskoj kozmetici za kosu.

 

PANTENOL ILI PROVITAMIN B5

Nalazi se u svim živim stanicama, mlijeku, kvascu. Upotrebljava se za njegu i navlaživanje strukture kose. Omogućuje i jačanje vlakna kose. 

Alternativa: biljni izvori.

 

HIDROLIZIRANI ŽIVOTINJSKI PROTEINI

Kosa je uglavnom sastavljena od proteina, zato i većina proizvoda za njegu kose sadržava proteine. Ti se proteini uglavnom dobivaju preradom životinjskih dijelova (kopita, hrskavica, rogovi). 

Alternativa: sojine bjelančevine, druge biljne bjelančevine.

 

KERATIN

Protein koji j prirodno prisutan u koži, kosi i noktima. Obično je životinjskog podrijetla i dobiva se iz kopita, perja, dlake različitih životinja. U proizvodima za njegu kose neizostavan je jer ih jača, poboljšava vlažnost, daje im snagu i volumen, te kosu čini mekom i sjajnom.

Alternativa: bademovo ili arganovo ulje, sojine bjelančevine, amla ulje.

 

KOLAGEN

Izvor kolagena u prirodi je isključivo životinjski, goveđi ili riblji kolagen. Najzastupljenija je bjelančevina u ljudskom tijelu i sastavni dio svih ligamenata, hrskavice, kože, kose i noktiju. Bjelančevina koja s elastinom daje tkivima u tijelu oblik, čvrstoću i snagu. Njegov je zadatak pobrinuti se za čvrstoću i elastičnost kose te spriječiti opadanje.

Alternativa: sojine bjelančevine, bademovo ili arganovo ulje.

 

MLIJEČNE BJELANČEVINE

Hidrolizirane bjelančevine koje se dobivaju od mlijeka. Nalaze se u šamponima, regeneratorima i maskama za kosu. Osiguravaju zdraviju, elastičniju kosu i štite od kemijskog i mehaničkog stresa. 

Alternativa: sojine bjelančevine, druge biljne bjelančevine.

 

ŽELATINA

Proizvodi se produljenim vrenjem životinjskih koža, vezivnog tkiva ili kostiju. U proizvodima za kosu upotrebljava se kao zgušnjivač, a kosi daje mekoću.

Alternativa: karagen ili irska mahovina, morske alge, pektin od voća. 

 

U kozmetici se nalaze i drugi sastojci životinjskog podrijetla: cvjetni prah, aminokiseline, vitamin B, karminska kiselina, palmitinska kiselina, RNA, skvalen, gvanin i mnoge druge.

 

Kakva je alternativa?

100% veganska švedska kozmetika za kosu Maria Nila nositeljica je različitih certifikata (PETA, Leaping Bunny, Vegan Society) koji dokazuju da su proizvodi izrađeni bez sastojaka životinjskog podrijetla, ambalaža je klimatski kompenzirana, prilikom proizvodnje kozmetike nisu patile životinje ili ljudi, a proizvodi i sastojci nikada nisu testirani na životinjama. 

 

Certifikati veganske kozmetike Maria Nila

PETA (People for Ethical Treatment of Animals)

Najveća i najpoznatija svjetska organizacija za prava životinja. PETA redovito pregledava sastojke kako bi se osiguralo da su proizvodi uvijek 100% veganski i nikada nisu testirani na životinjama. 

 

VEGAN SOCIETY

Svjetsko vegansko udruženje 1942. godine osmislilo je riječ vegan te se smatra najvećom i najstarijom veganskom organizacijom u svijetu. Logotip sa suncokretom simbolizira odobrenje veganske organizacije koja osigurava da je proizvod 100% veganski te da nije bio testiran na životinjama.

 

PLAN VIVO

Plan Vivo je organizacija koja omogućuje ekološke i održive projekte po cijelom svijetu. Redovitom suradnjom s Plan Vivom od svakog prodanog proizvoda poljoprivrednici u Nikaragvi dobivaju financijsku potporu za ponovno pošumljavanje. Na taj način zajedno podržavamo lokalnu poljoprivredu i svoj prirodni okoliš te prirodi dajemo mogućnost da se oporavi od ljudskog djelovanja. 

 

LEAPING BUNNY

Leaping Bunny je certifikat koji izdaje CCIC – The Coalition for Consumer Information odnosno Koalicija za informiranje potrošača o kozmetici. Tu je objedinjeno osam nacionalnih organizacija za prava životinja koje su razvile program za provjeru tvrdnje da se proizvod zaista ne testira na životinjama. Kada proizvod odobri CCIC možete upotrijebiti simbol Leaping Bunny.

 

KLIMATSKI KOMPENZIRANO

Kupnjom proizvoda Maria Nila doprinosite sadnji novih stabala! Maria Nila ponosno surađuje s organizacijama Zeromission i Plan Vivo! Podržava i projekt Taking Root koji surađuje s poljoprivrednicima u nekim najsiromašnijim dijelovima svijeta i omogućuje ponovno pošumljavanje. To se postiže poticanjem seljaka da pošumljavaju manje iskorištena zemljišta na svojim farmama u zamjenu za izravno plaćanje. Obitelji tako dobivaju redovit dohodak, a projekt doprinosi ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Seljaci se tako dugoročno mogu usredotočiti na brigu za šume.